A logisztika története II.

A logisztika története – II. rész

Korábbi cikkünkben bemutattuk, miként fejlődött a logisztika területe az ókori Görögországtól a 20. század elejéig, s hogy miként vált hadászati kifejezésből a gazdaság alapvető területévé.

A 20. század elejére a tömeggyártás mindennapos jelenséggé vált. Ahhoz azonban, hogy a rendszer fenntartható legyen, alapjaiban kellett újragondolni a logisztikai folyamatokat. A gyártás folyamatosságának biztosításához gondoskodni kellett a megfelelő nyersanyag- és alapanyag-mozgatásról. A belső szállítmányozás tette lehetővé a termékek gyártását, a külső pedig azt, hogy a kész termékek a megfelelő időben a megfelelő helyre jussanak el.

Az 1920-as években szükségessé vált a keresleti piacok menedzselése is. Míg korábban egy-egy logisztikai vállalat minden területen tevékenykedett, addig innentől kezdve megkezdődött a specifikáció. Kiemelt fontosságúvá vált a megfelelő beszállítók megválasztása, valamint maga a szállítmányozás és logisztika is versenyterületté vált.

Az újabb fontosabb állomást a ’70-es években kialakult „Just in time” fogalom megjelenése jelentette. Ennek lényege a készletek optimalizálása és minimalizálása jelentette mind a gyártási, mind a kereskedelmi területen. A globális kereskedelemnek és a raktárterületek ezzel együtt járó csökkenésének köszönhetően ugyanis már fontos lett, hogy valóban összehangolják a keresletet a kínálattal.

Az 1980-as években egyfajta személetváltás következett be: innentől kezdve beszélhetünk integrált logisztikáról, amikor az egyes logisztikai vállalatok már több alterülettel foglalkoznak egyszerre. Az ilyen cégek – mint például a Complexpress is – az egyes logisztikai funkciók, tevékenységek együttes kezelését vállalják magukra. Ez az integrációs folyamat az ezredforduló előtt még tovább fejlődött. Az ellátási lánc menedzsment szemlélet szerint nem elég egy szervezeten belül integrálni, hanem egy egész ellátási láncban kell ezt megtenni.

Az új évezredben a logisztika – akárcsak más területek – rohamléptekben kezdett fejlődni. A gyors szállíthatóság már az egyszerű nyomonkövetéssel és gyors információfeldolgozással párosult.

Ennek a hosszú fejlődési folyamatnak köszönhetően, melynek még koránt sem értünk a végére, a Complexpress Logisztikai Kft. olyan összetett és gyors szolgáltatásokat kínál Partnereinek, mint például az utánkövethető nemzetközi csomagszállítás, a sürgősségi kézbesítés, a raktározás, a komissiózás vagy épp a csomagolás és az etikettezés.

Innováció a webshoplogisztika
és csomagküldés területén

Értesüljön Tőlünk az igazán fontos dolgokról!

Kérem a tájékoztatást

Kapcsolat

Complexpress Logisztika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-980739
Adószám: 12132553-2-41
Cím: 1151 Budapest, Székely Elek út 13-15.

Azonnali elérhetőségeink

Központi ügyfélszolgálat:
Telefon: 06-1-203-4681
Mobil: 06-30-694-2465
E-mail: ugyfelszolgalat@complexpress.hu

Logisztikai üzletág:
Telefon: 06-1-203-4681
E-mail: logisztika@complexpress.hu

Értékesítés:
Telefon: 06-1-203-4681
E-mail: sales@complexpress.hu

Copyright ©